kaartje van omgeving Capileira met de gewandelde route
Woensdag was de 'macro'-dag. Alles wat fijn en klein was had onze speciale aandacht. De wandeling begon ontspannen aan de rand van het dorp met een praatje met een inwoner van Capileira die in zijn zonovergoten tuin bezig was. Een hellingmuur bleek, nu we onze aandacht er op richtten, heel wat interessante details te bevatten. Langs het paadje naar Bubion stonden heel wat grote bloemen in verschillende kleuren en het zonlicht viel fraai op gulzige groene bladeren.

Via Bubion daalden wij langzaam af naar Pampaneira, het 'meest' toeristische dorpje in het dal van de Rio de Poqueira. De kleine straatjes zijn nog uitbundiger versierd met bloemen en planten en overal hangen borden van bed&breakfast gelegenheden. In het midden van bijna alle straatjes met verloop loopt een goot om in de winter het smeltwater af te voeren. In mei staan de meeste droog, maar daar waar nog vocht is achtergebleven, bleken ze verradelijk glad te zijn! Lex had een lunch geregeld op een rustig dakterras met een fraai uitzicht op het centrum van het dorpje.

Tot dusver maakte ik altijd macro-foto's met een speciale macrolens op mijn EOS 650d. Om handmatig te kunnen scherpstellen gebruikte ik dan een statief. Om met de XT-1 toch de mogelijkheid te hebben om macrofoto's te maken zonder de aanschaf van een tweede macrolens, had ik één tussenring meegenomen die gemakkelijk in de cameratas paste. Met behulp van Lex ontdekte ik dat het daarmee mogelijk was om met de hand macrofoto's te maken, zelfs in de autofocusstand! Op die manier kon ik zelfs een torretje scherp in beeld krijgen. Dit smaakt naar meer! Voor mijn vakantie in augustus zal ik ook de andere twee tussenringen aanschaffen.