Afbeelding van een schoonmaker in de straten van Granada.
Donderdagochtend kwamen we aan in Granada. Vanuit het busje kregen we zelfs nog een glimp van een processie te zien. Granada is gebouwd op verschillende heuvels. Boven alles uit toornt het Alhambra met op de achtergrond de bergen van de Sierra Nevada. Een heerlijke stad om in rond te dwalen, of misschien beter gezegd: om in rond te klimmen! 

Op het centraal gelegen drukke 'Plein van de Katholieke koningen' toont ons een reusachtig standbeeld de noodlottige beurtenis in 1492, toen Columbus er uiteindelijk toch in slaagde om de opdracht te verwerven om een alternatieve vaarroute naar India te zoeken. Tijdens deze zoektocht zou hij Amerika ontdekken. Het is wrang wanneer je bedenkt dat op het moment waarop de Westerse beschaving nog nauwelijks tot wasdom was gekomen, de basis voor haar ondergang al werd gelegd. Wachtend voor het voetgangerslicht op het plein, zou je Koningin Isabella willen toeroepen: 'Doe het niet! Stuur hem weg!' Maar helaas,  de geschiedenis laat zich niet herschrijven. 

Niet ver van het plein verwijderd ligt de Capilla Real, de grafkapel waar zich de graftombes van de katholieke koningen, Isabella van Castilie en Ferdinand van Aragon bevinden. Zij waren de grondleggers van het Spaanse koninkrijk. De gehaaide Isabella beroofde eerst haar nicht van de troon (Juana la Beltraneja) en toen zij trouwde met Ferdinand liet zij vastleggen dat zijn rol in Castilie slechts die van 'Prins-gemaal' zou zijn. Dat was heel ongebruikelijk in die tijd. Aan hun zijde ligt hun onfortuinlijke dochter, Juana La Loca (Johanna de Waanzinnige). In mijn tienertijd vond ik in de boekenkast van mijn moeder de, in 1940 uitgegeven, biografie van haar leven geschreven door dr. J. Brouwer.  Het boek maakte veel indruk op mij.  In de Capilla Real mochten geen foto's worden gemaakt helaas. 

Aankondiging toneeluitvoering Yerma van Garcia LorcaEen andere naam die onverbrekelijk met Granada is verbonden is die van de grote toneelschrijver, dichter en componist Federico Garcia Lorca. Helaas was er geen tijd en gelegenheid om het Parque Garcia Lorca te bezoeken, de plaats waar hij op 37 jarige leeftijd werd vermoord. Enige jaren geleden speelde ik een kleine rol in zijn toneelstuk 'Yerma'.

Garcia Lorca liet zich vooral inspireren door de zigeuners in deze streek. Toevallig kon ik vrijdag wat foto's maken van zigeuners die Flamenco speelden op straat. Zij werden echter door een stadswacht verjaagd.    

 

kaartje van Granada met gelopen route