Het bezoek aan het Alhambra ging nog bijna onze neuzen voorbij omdat de organisatie de verkeerde dag had gereserveerd. De reisleider stond vrijdag voor dag en dauw op om ons bezoek toch nog veilig te stellen. En met succes! Alleen de rondleiding door een Engelstalige gids schoot er bij in. Maar ja, we wilden toch allemaal vooral fotograferen. Gelukkig was er wel een fraai boekwerkje te koop (in het Nederlands) waarin veel informatie is opgenomen. 

Ik ben een groot liefhebber van oude kastelen. Vorig jaar bezocht ik de Wartburg bij Eisenach. Het kasteel waar Luther een tijdje was ondergedoken. Het is één van de weinige laat middeleeuwse kastelen in Duitsland die nog in goede staat verkeren. Heel indrukwekkend! Maar het Alhambra in Granada ging daar ruim over heen. Niet alleen omdat deze oude vesting nog in redelijke staat verkeerd, maar vooral door de omvang van het gehele complex, de schitterende ligging, de verschillende bouwstijlen en culturen die hier samenkomen en de paradijselijke tuinen die tussen de verschillende paleizen zijn aangelegd. 

Het hoogtepunt van een bezoek aan het Alhambra is het oude Moorse deel, met name het Nasridenpaleis. Islamitische kunstenaars mogen geen figuratieve afbeeldingen maken. Maar in de beperking herkent men direct de Meester! Iedereen die door dit sprookjespaleis van 1001 nachten loopt, staat versteld van de vele decoraties die werkelijk overal zijn aangebracht. De geheimzinnigheid en romantiek is overal voelbaar ondanks dat je je doorlopend in een grote menigte bevindt. Er zijn kleurrijke mozaïeken waarvan de tegeltjes zo geraffineerd zijn vormgegeven dat er een enorme draaiende beweging wordt gesuggereerd. Er zijn Arabische calligrafieen, onbegrepen woorden die telkens herhaald worden temidden van een structuur van geometrische figuren. De vele sleutelbogen imponeren niet alleen in de ruimte, maar roepen ook veel nieuwsgierigheid op, een verlangen om in het verleden door te dringen. Niet alle delen zijn echter publiek toegankelijk.

Wat jammer was, is dat er tijdens ons bezoek erg veel restauratiewerkzaamheden bezig waren. Hier en daar werd het zicht ontnomen door grote wanden van kunststof. Steigers en stutstangen ontsierden hun omgeving. Maar het was direct duidelijk dat hieraan niet was te ontkomen. Immers ook de tijd had deze eeuwenoude bouwwerken met hun kostbare decoraties niet onberoerd gelaten.

De 'Jardines del Partal' , een op verschillende niveaus aangelegde (rozen)tuin, ademde zo'n weldadige, paradijselijke sfeer uit, dat ik er wellicht te lang bleef hangen. Maar uiteindelijk was een middag toch veel te kort om alles te kunnen bekijken.

   

 

kaartje van het Alhambra met gelopen route