Muzikanten

Musiceren is een heel prettige bezigheid. Dat is aan veel muzikanten af te zien! Inspanning, concentratie en plezier zijn van de gezichten van muzikanten af te lezen. Maar niet alleen de gezichtsuitdrukkingen van muzikanten zijn het fotograferen waard. Ook de vele karakteristieke houdingen waarin de muzikant zijn specifieke instrument hanteert zijn vaak een lust voor het oog. Zelfs al is de virtuositeit van de speler met een stilstaand beeld meestal niet vast te leggen.  

Er zijn een aantal aspecten die het fotograferen van muzikanten tot een uitdaging maken. Net als andere artiesten willen muzikanten niet altijd gefotografeerd worden. Het beeldrecht en de daarmee samenhangende neveninkomsten van de muzikant spelen daarbij een rol evenals de negatieve ervaringen die men heeft met veelvuldig gebruik van flitslicht.

Niet alleen de muzikant heeft overigens een hekel aan flitslicht! De charme van een concertoptreden wordt immers mede bepaald door de verlichting. De toneelverlichting heeft een sterke verwantschap met de verlichting in een fotostudio. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden van spotlight. Helaas is de fotograaf, anders dan in de studio, meestal niet de regisseur van de toneelverlichting tijdens een concert. Om de sfeer te versterken en de nadruk te leggen op de auditieve ervaring van de toeschouwer, wordt tijdens concerten vaak uiterst spaarzaam met licht omgegaan. Daarbij komt dat het gebruik van kleureffecten met het blote oog anders wordt geregistreerd dan met de fotocamera. Gelukkig bewegen muzikanten minder sterk dan dansers, toneelspelers en vocalisten. Een fotograaf is daarom niet aangewezen op heel snelle sluitertijden. Er zijn natuurlijk uitzonderingen! De vingers van een virtuoos mogen nog wel bewogen boven de toetsen zweven. Maar meestal wil je de muzikant graag scherp in het beeld krijgen. 

Een ander probleem bij het fotograferen van muzikanten is de attributen waarmee de muzikant zich omringt, zoals microfoons, muziek- en microfoonstandaards, geluid- en monitorboxen, enz. Dergelijke lelijke attributen zijn voor een fotograaf vaak een bron van ergernis omdat zij het gezichtsveld voortdurend inperken.

Dat muzikanten geluid maken valt hen moeilijk te verwijten. Maar sommige muzikanten overdrijven daarin wel een beetje. Wanneer je dan toch een foto wilt maken, moet je om gehoorschade te voorkomen gebruik maken van een zeer lange zoomlens zodat je op afstand kunt blijven of desnoods gebruik maken van oordopjes.